Κυριακή 10 Αυγούστου 2008

Βρέξει παππού


Δεν ήθελε πολύ...
Δυο τρεις αστραπές απο νωρίς το σούρουπο γέμισε ελπίδες τη γειτονιά.
"Θα βρέξει",έλεγαν όλες και τα χείλη δεν έσμιγαν απ το χαμόγελο.Άλλωστε στο χωριό η βροχή είναι ευλογία,είναι χορτάρι για τα ζώα,είναι καρπόδεση της ελιάς,είναι πότισμα των μποστανιών,είναι δροσιά "από τούτη την αφτρα*".
Και εκεί που χε μαζευτεί η νυχτερινή ομάδα στα σκαλάκια του απέναντι σπιτιού της γειτονιάς,για την καθιερωμένη "αφλουγή*" ξέσπασε το μπουρίνι.Και μας έκανε παπιά και "τσούπα*",μέχρι να πάμε στο σπίτι απέναντι.Αλλά ήταν όμορφα.Μύρισε το χωριό νωτισμένο χώμα,ήπιε η γης και γέλασαν οι άνθρωποι.¨
¨Βρέξι παππού,στάρια παντού
Μες τα χουραφέλια σκόρδα τσι κρουμδέλια
Να φαν τα Λευτερέλια τσι τα Παναγιωτέλια"
(παιδικό τραγουδάκι που λένε στο χωριό)

*αφτρα-αυτρα=η φλόγα που βγάζει η γη απ την ζέστη
αφλουφή=κουτσομπολιό,κουβέντα
τσούπα=μούσκεμα
κρουμδέλια=κρεμύδια
Έχει ένα απίστευτο αεράκι μαζί με μπουμπουνητά και αστραπές...Πανέμορφα είναι

14 σχόλια:

L' Aesthete Soleil είπε...

Ενώ όλοι το παίζουμε πρωτευουσιάνοι (ή αστικοί), πολλές φορές μας λείπουν όλα αυτά...

Δήμητρα είπε...

Α εγω δεν ξέρω είμαι από χωριό...:P:P
Φυσικά και μας λείπουν...όλα...ίσως περισσότερο η αθωότητα που αφήσαμε στα χωριά των παιδικών μας χρόνων περισσότερο....

L' Aesthete Soleil είπε...

i agree

aris είπε...

Τελικά έβρεξε..και στο Μανταμάδο, και στο Σκαλοχώρι και στη χώρα... αστραπόβροντα τάραξαν τον ύπνο μας... Οι μπαξαβανοί είπαν αντε δε θα ποτίσουμε σήμερα, ο Στρατής από το Μανταμάδο έριξε σύρμα να ΄χουμε το νού μας σε συκιές και λεύκες για μανιτάρια, οι ψαράδες του καλοκαιριού πήγαν στις βάρκες τους να τις αδειάσουν απ΄τα νερά. Τα Κιμιντένια απέναντι φάνηκαν ξεκάθαρα, τα δέντρα ξεπλύθηκαν.Νερό.. ας είναι μπόλικο φέτος μου ΄πε ο μπαρμπά Κώστας... Ολσούν του απάντησε ο Σχολιαστής!

Δήμητρα είπε...

Kαλώς τον πατριώτη...Καλή ήταν η μπόρα,πας τς ντουράδις μας.Καλωσήλθες στο κονάκι μου.Γλυκό τσουτσούφα έχω.Να βγάλω;;

aris είπε...

Καλώς σας βρήκα... Καλοδεχούμενο το γλυκο με νερό απ' το λαγήνι δροσερό. Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι. Μπού γιουρούζ και στο δικό μας το κονάκι.

L' Aesthete Soleil είπε...

Βρε παιδιά, για μας που δεν έχουμε λάβει γνώση αυτής της προφοράς κάντε μία μετάφραση, συνοπτική έστω!

Δήμητρα είπε...

Ντουράδις=Τσίγκινα υπόστεγα
Τσουτσούφα=Γλυκό κολοκύθι(το καλύτερο γλυκό)
Μπου γιουρούζ =καλωσήλθατε(απ όσο θυμάμαι)
Εν ολίγοις λίγο Τουρκικα λίγο Μυτιληνιά

aris είπε...

bu yuruz... για την ακρίβεια περάστε, κοπιάστε

Μηθυμναίος είπε...

Να μπω με το δεξί (επιτέλους...) στο μπλογκ σου. Σε περίμενα στη Μήθυμνα, αλλά δεν φάνηκες ή δεν έδωσες σημεία... Πριν φύγεις να σε δούμε μωρέ!
Λοιπόν εκείνο το βράδυ της Κυριακής ήμουν καλεσμένος στους Πύργους Θερμής για μια μουσικο-ποιητική βραδια στον Πύργο της ζωγράφου Καίτης Μεσσηνέζη, αφιερωμένη στον αλησμόνητο φίλο και συμπατριώτη ποιητή Μήτσο Τσιάμη.
Εκεί λίγο μετά που τελειώσαμε και επιστρέφαμε μας έπιασε η καταιγίδα, όμως όταν πήραμε τον κεντρικό δρόμο για Μόλυβο σταμάτησε.
Φτάσαμε στο σπίτι μου (φάτσα στη θάλασσα, στο δρόμο για το λιμάνι, λίγο πριν αρχίσει η κατηφόρα) κι άρχισαν τα μπουμπουνιτά και οι αστραπές με ένα θέαμα καταπληκτικό στον ορίζοντα! Ανοίξαμε λοιπόν τα καραφάκια με το ούζο και απολαύσαμε μια βροχή μέχρι τις 3 τα ξημερώματα... Δεν σου έκανε κέφι να πας για ύπνο.
Για μένα πρωτοφανές το θέαμα και το απόλαυσα!
Τα μυτιληνιά σου υπέροχα. Αν αποφασίσεις για άλλο ηλιοβασίλεμα να με ειδοποιήσεις.
Αλήθεια, ποιο είναι το χωριό σου;

Δήμητρα είπε...

Μανταμαδιώτισσα απο γεννησιμιού.Μόλις γυρισα σπίτι μετα το Μανταμαδιώτικο γλέντι,και αυριο θα σας έρθω στον υπέροχο Μόλυβο....Αλλά δεν ξέρω πού θα σας πετύχω...

Μηθυμναίος είπε...

Υπέροχα!!! Μανταμαδιώτισσα!!! Επειδή η διαδρομή από και προς Μυτιλήνη διά μέσου του χωριού σας είναι η αγαπημένη μου, περνάω συχνά από Μανταμάδο και για τον Ταξιάρχη και για τα τυροκομικά του. Είναι και η έκθεση αγγειοπλαστικής που έχω στο πρόγραμμα να δω οπότε...
Θα μου τηλεφωνήσετε στο 22530 71407 το σπιτάκι μου είναι στον δρόμο προς το λιμάνι, λίγο πριν αρχίσει η κατηφόρα. Μικρό, πέτρρινο και με γλάστρες στις δυο άκρες του περιτριγυρισμένες με πέτρες!
Τηλεφωνήστε μου πριν έρθετε μιας και το μεσημεράκι πάμε για μπάνιο στην Εφταλού και σήμερα το βράδυ στο κάστρο έχουμε την εκδήλωση: Α' ΘΕΡΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Θα χαρώ να σε δω!

Ελευθερία Αραβανή είπε...

Μανταμαδιώτισσα, έ?
μου αρέσει πολύ το χωριό σου - από τα αγαπημε΄να μου μέρη..κα΄θε χρόνο για 2 βδομάδες όπως και δήποτε είμαι Μυτιλήνη.και τα γυρνάω όλα...και φέτος επισκέφτηκα επιτέλους τις θερμές πηγές στον Πολυχνίτο...το συστήνω ανεπιφύλακτα..καθώς και το μασάζ..
να μας γράφεις συχνά για τις παραδόσεις του τόπου σου να μαθαίνουμε και εμείς ''μωρέλλι μου''.

Δήμητρα είπε...

Καλώς την Ελευθερία...Είναι όμορφη η Μυτιλήνη μας,αλλά πιο πολύ λατρεύω αυτές τις παραδόσεις που λες και τον πολιτισμό της...Θα το πολεμήσω λοιπόν....

Πού πήγε;;