Cucurbita sp.
Οικογένεια Κουκουρβιτίδων.
Προέλευση :Κεντρική-Νότια Αμερική.
Φύλλα:15-30cm χνουδωτά με μεγάλους λοβούς πτεροσχιδή ή στρογγυλεμένα.
Άνθη:Κίτρινα χωνάκια ,που ανθίζουν αρχές καλοκαιριού και διαρκούν βδομάδες.
Ευδοκιμούν σε ζεστά,ηλιόλουστα μέρη και θέλουν εδάφω πλούσια,καλά αποστραγγιζόμενα με αρκετή κοπριά κατά τη φύτευση.
Πότισμα καθημερινά σε ξηρό καιρό,αλλά όχι στα φύλλα,γιατί υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης ωιδίου.
Πολλαπλασιάζονται με σπορά σε δοχείοκατά τον Απρίλη,μεταφυτεύουμε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη στο έδαφος που έχουμε λιπάνει με κοπριά.
Η συγκομιδή γίνεται 7-10 βδομάδες μετά τη φύτευση.
Είδη κολοκυθιάς:
Μας δίνει το γνωστό πράσινο κολοκυθάκι.Εκτός από ταυς καρπούς τρώγονται τα άνθη της,τα γνωστά κολοκυθολούλουδα.Η συλλογή των άνθεων πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί,γιατί η έκθεση στον ήλιο ,τα οδηγεί σε κλείσιμο,πράγμα που δυσκολεύει το μαγείρεμα.
Μ αυτά τα άνθη φτιάχνουμε κολοκυθολούλουδα γεμιστα και τηγανητά.
Ο καρπός της είναι μεγάλες κολοκύθες,οι οποίες μπορούν να συντηρηθούν για μεγάλο διάστημα
Πολλοί καταναλώνουν και τα κουκούτσια της σαν πασατέμπο.
Αυτό το είδος της κολοκύθας χρησιμοποιούν οι Αμερικάνοι σαν φανάρι την ημέρα των Ευχαριστιών τους.
Ιδιαίτερα ανθεκτική,ωριμάζει το φθινόπωρο,20 βδομάδες μετά τη φύτευση του Μάη.όσο περισσότερο μένει στο φυτό,τόσο αυξάνεται η περιεκτικότητα σε σάκχαρα.Πριν τους παγετούς,σε ξηρό καιρό πρέπει να γίνει η συλλογή.Φυλάσσεται σε 10 βαθμούς για αρκετό καιρό.
Στο χωριό τη λέμε Τσουτσούφα,και είναι η κολοκύθα των παραμυθιών...
Οι καρποί της έχουν χαρακτηριστικό χρώμα και σχήμα και όταν ξεραθούν χρησιμοποιούνται σαν διακοσμητικοί.Πιο μεγάλοι καρποί της χρησιμοποιούνται σαν δοχεία προσέγγισης των υγρών,αν αφαιρεθεί το εσωτερικό και αποξηρανθούν.
Σ αυτή τη χρήση τους οφείλει την Μυτιληνιά ονομασία της.Μιντάτζ~Μεταγγίζω~Μετάγγιση.
Είναι η αγαπημένη μου κολοκυθιά στις πιο συνηθισμένες ποικιλίες της .
Με τα κολοκύθια φτιάχνουμε στο νησί γλυκό τσουτσούφα,κλουσθουλούλδα,κλουσθόπτις ,και όλα τα υπόλοιπα γνωστά φαγητά .Οι συνταγές για τα κολοκυθοεδέσματα έπονται.
Αλήθεια σας είπα πόσο πολύ αγαπώ τις κολοκυθιές;;
Οικογένεια Κουκουρβιτίδων.
Προέλευση :Κεντρική-Νότια Αμερική.
Φύλλα:15-30cm χνουδωτά με μεγάλους λοβούς πτεροσχιδή ή στρογγυλεμένα.
Άνθη:Κίτρινα χωνάκια ,που ανθίζουν αρχές καλοκαιριού και διαρκούν βδομάδες.
Ευδοκιμούν σε ζεστά,ηλιόλουστα μέρη και θέλουν εδάφω πλούσια,καλά αποστραγγιζόμενα με αρκετή κοπριά κατά τη φύτευση.
Πότισμα καθημερινά σε ξηρό καιρό,αλλά όχι στα φύλλα,γιατί υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης ωιδίου.
Πολλαπλασιάζονται με σπορά σε δοχείοκατά τον Απρίλη,μεταφυτεύουμε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη στο έδαφος που έχουμε λιπάνει με κοπριά.
Η συγκομιδή γίνεται 7-10 βδομάδες μετά τη φύτευση.
Είδη κολοκυθιάς:
- Κολοκυθιά κοινή (Cucurbita pepo)
Μας δίνει το γνωστό πράσινο κολοκυθάκι.Εκτός από ταυς καρπούς τρώγονται τα άνθη της,τα γνωστά κολοκυθολούλουδα.Η συλλογή των άνθεων πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί,γιατί η έκθεση στον ήλιο ,τα οδηγεί σε κλείσιμο,πράγμα που δυσκολεύει το μαγείρεμα.
Μ αυτά τα άνθη φτιάχνουμε κολοκυθολούλουδα γεμιστα και τηγανητά.
- Κολοκύθα (Cucubita maxima.)
Ο καρπός της είναι μεγάλες κολοκύθες,οι οποίες μπορούν να συντηρηθούν για μεγάλο διάστημα
Πολλοί καταναλώνουν και τα κουκούτσια της σαν πασατέμπο.
Αυτό το είδος της κολοκύθας χρησιμοποιούν οι Αμερικάνοι σαν φανάρι την ημέρα των Ευχαριστιών τους.
- Γλυκειά κολοκύθα (cucurbita pepο)
Ιδιαίτερα ανθεκτική,ωριμάζει το φθινόπωρο,20 βδομάδες μετά τη φύτευση του Μάη.όσο περισσότερο μένει στο φυτό,τόσο αυξάνεται η περιεκτικότητα σε σάκχαρα.Πριν τους παγετούς,σε ξηρό καιρό πρέπει να γίνει η συλλογή.Φυλάσσεται σε 10 βαθμούς για αρκετό καιρό.
Στο χωριό τη λέμε Τσουτσούφα,και είναι η κολοκύθα των παραμυθιών...
- Φλασκιά ή (στα Μυτιληνιά Μιντατζιά)
Οι καρποί της έχουν χαρακτηριστικό χρώμα και σχήμα και όταν ξεραθούν χρησιμοποιούνται σαν διακοσμητικοί.Πιο μεγάλοι καρποί της χρησιμοποιούνται σαν δοχεία προσέγγισης των υγρών,αν αφαιρεθεί το εσωτερικό και αποξηρανθούν.
Σ αυτή τη χρήση τους οφείλει την Μυτιληνιά ονομασία της.Μιντάτζ~Μεταγγίζω~Μετάγγιση.
Είναι η αγαπημένη μου κολοκυθιά στις πιο συνηθισμένες ποικιλίες της .
Με τα κολοκύθια φτιάχνουμε στο νησί γλυκό τσουτσούφα,κλουσθουλούλδα,κλουσθόπτις ,και όλα τα υπόλοιπα γνωστά φαγητά .Οι συνταγές για τα κολοκυθοεδέσματα έπονται.
Αλήθεια σας είπα πόσο πολύ αγαπώ τις κολοκυθιές;;
25 σχόλια:
Τι γλυκάκι κερνάτε εδώ; Κολοκύθα; Για βάλτε και σε μας με την υπογλυκαιμία. Όμορφα είναι εδώ. Θα περνάω... κι όχι μόνο για κέρασμα :-)
Χθες έκοψα μια κολοκύθα, μακριά για πίτες περιμένω άλλες δυο να κιτρινίσουν κα,λά. Πέρα από τα παραδοσιακά γίνονται εξαιρετική σούπα... συνταγή:
1/2 κιλό κίτρινη κολοκύθα καθαρισμένη
2 μέτρια κρεμμύδια
1-2 πιπεριές φλωρίνης
1 κλωνάρι σέλινο
2 καρότα
(ζωμό από κοτόπουλο - προτιμώ πιτνάρ' ή από βραστά ψάρια, γύλους χάνους, πέρκες κτλ)
1 ποτηράκι κρασί λευκό
ελαιόλαδο
Τσιγαρίζουμε τα χορταρικά και σβύνουμε με το κρασί, συμπληρώνουμε το ζωμό και αφήνουμε να βράσει. Μόλις μαλακώσουν καλά τα περνάμε από το μπλέντερ. Προσθέτουμε ζωμό ή νερό για να φτάσει στο επίπεδο υδαρότητας που θέλουμε...
(Προσθέστ αν χρησιμοποιήστε ζωμό κότας και άγρια μανιτάρια)
κολοκύθια τούμπανα..με το συμπάθειο κιόλας..
Εμένα μου αρέσουν αυτές οι πληροφορίες!!! Και δεν καταλάβαμε καθόλου τη λατρεία σου!
Περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα λοιπόν!
Καλημέρα!!!
Μπράβο!!!Μπράβο!!!
Αυτά στην προτελευταία φωτο αγοράζω κάθε χρόνο.
Καλό /Κ!!!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
-Εχω μια κολοκυθιά που κάνει πέντε κολοκύθια!
-Και γιατί να κάνει πέντε;
-Και πόσα να κάνει;(συνεχίστε)
Για γλυκο κουταλιού κολοκυθάκι μέσα είμαι,αλλωστε τα σπιτικά δεν ανεβάζουν το ζάχαρο!
Καλημέρα...
Αν τα κολοκύθια γίνονται γλυκό, τα κεράσια και τα νερατζάκια μπορούν να γίνουν τουρλού;
Δεν το καταλάβαμε, καθόλου!!!
:))
Είναι πάντως από τα πιο αγαπημένα μου κι εμένα -τα κολοκυθολούλουδα γεμιστά ή τηγανιτά είναι από τις μεγάλες μου αδυναμίες, το γλυκό κολοκύθι το λατρεύω και την κολοκυθόπιτα από κίτρινη κολοκύθα ομοίως :)
Πολύ κατατοπιστικό -μ' αρέσει που γράφεις τις ντόπιες ονομασίες :)
Κολοκυθοκορφάδες !!!!
(γεμιστοί)
Τους δοκίμασα γιά πρώτη φορά πριν από 3 ή 4 χρόνια , ξέρεις τότε που είχα πάει στο νησί , σ' εκείνο το ταβερνάκι στην άκρη του λιμανιού .
σ.σ. μοτ έβαλες την ιδέα , μήπως στήναμε ένα συναιτερικό blog , που νάχει να κάνει με "ντοπιολαλιές" ?
Πολύ δύσκολη γλώσσα μωρέ τα Μυτιληνιώτικα!
Κατά τα άλλα πολύ κατατοπιστικό το θέμα σου περί κολοκύθων!
Καλό σου βράδυ!
Καλώς τον Μπλογκούλη.
Γλυκό ΄κολοκύθι κερνάμε,άντε τώρα που χειμωνιάζει και κυδώνι μπελτέ κόκκινο...
Καλώς τον Μπλογκούλη.
Γλυκό ΄κολοκύθι κερνάμε,άντε τώρα που χειμωνιάζει και κυδώνι μπελτέ κόκκινο...
Άρη,θα τη δοκιμάσω όπως και δήποτε....
Μίμη αυτή είναι η δεύτερη διάσταση του θέματος.
Καλώς το Ράδιο Μαρκόνι.
Ε είναι ιδιαίτερη περίπτωση τα κολοκυθάκια μας....
Γλαρένια μου φιλί.
Vad να είσαι στην αναμονή λοιπόν....αρκεί να βρω κέφια
Νταλικέρη,απ τον Χλεχλε στον Ζαχόπουλο;;;
Προτιμώ το τωρινό σου αβατάρ!!!!!!!!
Νατασάκι,φιλί ένα μεγάλο....
Αλεκούκο ναι μέσα είμαι.Ακόμα και εστιατόριο ν ανοίγαμε με ντόπια παραδοσιακά φαγητά....
Καλώς την Ανασαιμιά μας.
Δεν είναι δύσκολα,βαριά είναι...
Αλλά τα λατρεύω
Ολόκληρη κολοκυθομελέτη βλέπω...
Εγώ τρελαίνομαι για (γλυκιά)κολοκυθόπιτα!
Ορίστε, τώρα...Είδες τι κάνεις;
Μου τρέχουν τα σάλια νυχτιάτικα.
:)
"Ο πατριωτισμός είναι σαν την κλανιά.Ανακουφίζει το σύστημα και βρωμάει απαίσια"
Από τα καλύτερα που άκουσα τα τελευταία ... 56 χρόνια.
Αλλού Φαν,εγω γλυκό τσουτσούφα πάντως θέλω...Νυχτιάτικα!
Σπύρο και γω τρελάθηκα όταν το είχα δει στις τουαλέτες της σχολής χρόνια πριν.
Αυτο το ένα και το άλλο "Αν ο Πύρος Δήμας ήταν κλέφτης θα ήταν Αλβανός"
Καλώς σε!
Δημοσίευση σχολίου