Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013

...σαν γλυκό του κουταλιού....

Ξαναείπαμε
 φέτος θα εκμεταλλευτούμε όλα τα πορτοκάλια του κήπου....
Γλυκό αυτή τη φορά.
Ούτε το χα κάνει ούτε καν το είχα δοκιμάσει ποτέ.

(Μια ακομα γλυκειά ιστορία βυθισμένη σε σκέψεις συνταγές και ζάχαρη)

Κόβουμε περίπου  8 πορτοκάλια και 
 τα πλένουμε καλά

 Αφαιρούμε τα σκληρά σημεία και τρίβουμε τη φλούδα αρκετά.
(Τούτα τα σκληρά σημεία τα έξω είναι πάντα τα δύσκολα. Θα χρειαστεί για να αφαιρεθούν μέταλλο, μαχαίρι, κόφτης, λάμα, θα κοπεί απαραίτητα ένα σημείο του δαχτύλου μαζί με τη σάρκα του πορτοκαλιού , και κάπου εκεί θα έρθει ο μικρός να με ρωτήσει αν κόπηκα και αν πόνεσα λίγο)


Δεν πετάμε το τρίμμα, το βάζουμε σ ένα αποστειρωμένο βάζο με αλκοόλ για να φτιάξουμε λικέρ
(Για τις κρύες νύχτες του χειμώνα μπροστά στο τζάκι που ήρθαν ξαφνικά και άλλαξαν τόσο το τοπίο.
Να γλυκαίνουμε και να μεθάμε τον Αγέρα )

 Βράζω τα πορτοκάλια και πετάω το νερό, αρκετές φορές για να φύγει η πίκρα της φλούδας.
(Η επανάληψη της διαδικασίας,
 ξανά και ξανά,
το άδειασμα του νερού στο νεροχύτη, να φύγειη πίκρα, να μείνει μόνο το μέσα μέρος , σάρκα, καρδιά, μνήμη, σαν τις στιγμές που
 κλείνεις τα μάτια και θυμάσαι, αναπολείς ανατρέχεις,
 μερωμα)
 Και τεμαχίζω σε μικρά κομμάτια, κατά προτίμηση ροδέλες λεπτές.
(Λεπτές, ισχνές και ντελικάτες, σαν άρωμα, σαν αίσθηση, μια μικρή κλωστίτσα, ότι έμεινε να δένει)
 Στραγγίζω, ζαχαρώνω και αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό για να δέσει
με προσθήκη χυμού ενός λεμονιού και μιας λεμονόκουπας.
(Γιατί καλώς ή κακώς, όποιο γλυκό και να ξεκινήσεις να
 φτιάχνεις, χρειάζεται ο χυμός ενός ξινού
 λεμονιού για να μην ζαχαρώσει το σιρόπι, να αντέξει στο χρόνο, να μην χάσει την αρχική του γυαλάδα και όψη)
 Αφήνω μια μέρα το γλυκό στη κατσαρόλα, την επόμενη ξαναβράζω για λίγο και μόλις κρυώσει αποθηκεύω σε αποστειρωμένα βάζα.
(Θαρρείς και αν σταματήσεις απότομα μια κατσαρόλα που βράζει, το γλυκό θα δέσει καλύτερα την επόμενη φορά που θ ανέβει στη φωτιά)
Και τελικά σερβίρω

 ( Η χαρά της δημιουργίας, η αγάπη της ζαχαροπλαστικής, η ένωση της ζάχαρης και του πορτο αλιού με δόσεις ξυνόπικρων στιγμών)

Γιατί τελικά η ζαχαροπλαστική είναι μεγάλο γιατρικό...
Καλησπέρα είπαμε;;
Κερνάμε και γλυκό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget

Πού πήγε;;