Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Γυναίκα - Καμία μόνη της...




Ο Σύλλογος Γυναικών Μανταμάδου τίμησε την Παγκόσμια  Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας

Από τη Φιλιώ Μαυρομάτη

Την Κυριακή στις 10 Μάρτη  2013 στη Μηχανή τ΄Αγιού (Πολύκεντρο) ο Σύλλογος Γυναικών Μανταμάδου – μέλος της Ο.Γ.Ε. – τίμησε την 8η Μάρτη «Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας»  και διοργάνωσε μια όμορφη και πλούσια σε πολιτιστικό και πολιτικό περιεχόμενο «γιορτή».

Γέμισε το παλιό ελαιοτριβείο από κόσμο, με κόκκινα γαρύφαλλα στα χέρια. Την εκδήλωση παρουσίασε η Μαρία Γιαννίκα και μίλησε η πρόεδρος του συλλόγου Μαρία  Γροσομανίδη – Χηροπαίδη.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από προβολή βίντεο-φωτογραφίας, με απαγγελίες ποιημάτων και  με την ανάγνωση κειμένων. Απόσπασμα από το ποίημα με τίτλο: «Στεφανινά» του Γιάννη Ρίτσου διάβασε η  Χρύσα Καρούλη.

Η γυναίκα μέσα από το αρχείο της Κοινότητας Μανταμάδου

Στην παρουσίαση που ακολούθησε με αναφορά στα αρχεία της κοινότητας Μανταμάδου σε σχέση με τη Μανταμαδιώτισσα Γυναίκα, η Ευαγγελία Καβακλή, λέκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας, με λόγο απλό, μίλησε για τη σημασία της διατήρησης του αρχείου του Δήμου Μανταμάδου ως αποδεικτικό της ταυτότητας των κατοίκων και ως τεκμήριο της κοινωνικό - οικονομικής και πολιτισμικής φυσιογνωμίας του τόπου.

Στη συνέχεια ξεχωριστό τόνο έδωσε η Γαβριέλλα Σουλουγάννη, διευθύντρια του Λυκείου Μανταμάδου, που με  αφορμή τα αρχεία της κοινότητας  και την ψηφιακή αλλαγή παρουσίασε αποσπάσματα από έγραφα που δείχνουν την θέση της γυναίκας τον 19ο αιώνα. Προικοσύμφωνα του 1880, δικαστικά και εκκλησιαστικά συμβούλια ξαναζωντάνεψαν στιγμές από το παρελθόν. Η γυναίκα βίωνε το φυλετικό διαχωρισμό που επέβαλαν τα ήθη. Η ομιλία έκλεισε με αναφορά στη σύγχρονη Μανταμαδιώτισσα και με ένα ποίημα του Κ. Παλαμά.

«Γυναίκα αν θές αντρίκια να δουλέψεις ….μέσα σου κάψε το τριπλό ξόανο που τους δούλους κάνει. Συνήθεια, Κέρδος, Πρόληψη…»


Ακολούθησε αφηγηματική ανάγνωση κειμένων που αφορούν την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα και τις  καταστάσεις όπως βιώνονται από χιλιάδες γυναίκες του μόχθου, που αγωνιούν και αναζητούν λύση στα προβλήματά τους, αλλά και τη διέξοδο προς ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτές και για τα παιδιά. Συμμετείχαν στο διάβασμα οι Φανή Σαραντινού και Βαγγελιώ Καρούλη και με την παραστατική ανάγνωση των κειμένων  συγκίνησαν και προβλημάτισαν όλους.

Την επιλογή και επιμέλεια των κειμένων και Βίντεο- φωτογραφιών είχε η Φιλιώ Μαυρομάτη και στην δημιουργία των βίντεο βοήθησε η φοιτήτρια του Πανεπιστήμιου Αιγαίου  Αγγελικη Καρυπίδου.

Τον χειρισμό των οπτικοακουστικών συστημάτων  είχε ο Μιχάλης Χατζηδημητρίου

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Γιώργος Φιλιππίδης, αντιπροσωπείες από όλους τους Μαζικούς φορείς του Μανταμάδου, του Συλλόγου Μανταμαδιωτών Αθήνας, όπως επίσης και αντιπροσωπεία του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης.


Αγώνας για την ανατροπή της πολιτικής της βαρβαρότητας….

από την  ομιλία της πρόεδρου του Συλλόγου Γυναικών

Η πρόεδρος του Συλλόγου αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας και στην καθιέρωση της να γιορτάζεται η 8η Μάρτη «Παγκόσμια μέρα της Γυναίκας» και  μεταξύ άλλων είπε:

«…Οι ρίζες της 8ης Μάρτη βρίσκονται στην ιστορία του εργατικού κινήματος και στους αγώνες των εργατριών. Είναι επέτειος για την ηρωική θυσία των απεργών γυναικών στις 8 Μάρτη του 1857 στη Νέα Υόρκη.

Η απεργία του Μάρτη του 1857 ήταν από τις πιο σημαντικές στιγμές του παγκόσμιου εργατικού κινήματος γιατί έβαζε στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της πάλης κατά των φυλετικών διακρίσεων, κατά της ανισότητας ανδρών και γυναικών, σε συνδυασμό με τον αγώνα ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση. Καθιερώθηκε η 8η Μάρτη ως παγκόσμια μέρα της γυναίκας το 1910 στη Β Διεθνή Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών μετά από πρόταση της Κλάρας Τσέτκιν, κάτω από το σύνθημα: Αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών και την Ειρήνη.

Στην Ελλάδα η πρώτη απεργία εργατριών έγινε στις 13/4/1892 απο τις υφάντριες του εργοστασίου των αδελφών Ρετσίνα στον Πειραιά όταν οι εργοδότες αποφάσισαν να μειώσουν τα μεροκάματα ενώ την ίδια στιγμή τα αφεντικά αγόραζαν το πέμπτο εργοστάσιό τους».

Για τη σημερινή κατάσταση τόνισε: « Η φετινή 8η του Μάρτη του 2013, η 8η Μάρτη του 21ου αιώνα  συναντά τις γυναίκες, το εργατικό και λαϊκό κίνημα με τσακισμένα δικαιώματα.

Όλες οι συνθήκες, οι ντιρεκτίβες, οι αποφάσεις της ΕΕ πακετάρουν μέσα σε ένα πολυτελέστατο περιτύλιγμα τα πιο αντιδραστικά μέτρα .Μας έχουν κηρύξει πόλεμο χωρίς ημερομηνία λήξης.

Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, οι δανειακές συμβάσεις, τα μνημόνια διαρκείας, γίνονται για να «κλειδώσουν» μέτρα προαποφασισμένα-συναποφασισμένα. Δεν υπάρχει κανένα επίπεδο στη ζωή των γυναικών, της λαϊκής οικογένειας που να μην έχει τσακιστεί. Δεν είναι σίγουρη για το τι μισθό ,τι σύνταξη, τι επίδομα θα πάρει τον επόμενο μήνα ,αν θα συνεχίσει να έχει δουλειά, αν θα μπορεί να σπουδάσει, αν θα κάνει οικογένεια , αν θα μπορεί να ταΐσει το παιδί της.

Η ανεργία χτυπάει κόκκινο, η μερική απασχόληση η αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, η κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, η φοροληστεία χτυπούν ανελέητα τη γυναίκα και όλη τη λαϊκή οικογένεια.

Η μητρότητα μπαίνει κυριολεκτικά στο απόσπασμα γιατί κοστίζει στους εργοδότες. Η παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας συνεχώς υποβιβάζουν το επίπεδο των γυναικών ενώ δημιουργούν προϋποθέσεις μέγιστης κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

 Ο ΕΟΠΥΥ γέννημα θρέμμα της εμπορευματοποιημένης υγείας, δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων Υγείας  και όχι την Υγεία των λαϊκών οικογενειών. Οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία συρρικνώνονται . Πολλά Φάρμακα και μεγάλη σειρά εργαστηριακών εξετάσεων δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα Νοσοκομεία και τα κέντρα Υγείας υποβαθμίζονται. Τα αγροτικά ιατρεία χωρίς εφημερίες. Ακόμη και τα τηλέφωνα για το κλείσιμο ραντεβού τα εκμεταλλεύονται και κερδοσκοπούν ιδιωτικές εταιρείες.

Κατεδαφίζεται ότι έχει απομείνει από τον δημόσιο χαρακτήρα στην εκπαίδευση. Οι συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολείων με όλα τα επακόλουθα ανοίγουν το δρόμο για το νέο σχολείο της Αγοράς.

Στο όνομα του χρέους έχει βαλθεί η κυβέρνηση να βγάλει στο σφυρί ότι έχει απομείνει από την δημόσια περιουσία. Αξιοποίηση τ ο λένε και όχι ξεπούλημα παίζοντας έτσι με τη νοημοσύνη όλων μας. Από αυτή την επίθεση δεν  θα μπορούσε να μείνει απ΄ έξω και η αγροτιά. Πετρέλαιο, Φ.Π.Α, κόστος παραγωγής, απογειώθηκαν ενώ παράλληλα οι χαμηλές τιμές των προϊόντων, τα  χαράτσια, η βάρβαρη φορολογία εξαθλιώνουν τα αγροτικά νοικοκυριά».

Και κλείνοντας: «…Μπορούμε και θέλουμε να αλλάξουμε τη ζωή μας. Έχουμε χρέος απέναντι και στα παιδιά μας. Έχουμε χρέος να αντιπαλέψουμε για ένα μέλλον που θα τους εξασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή. Δεν έχουμε δικαίωμα να τους αφήσουμε κληρονομιά τους μισθούς των 200 και 300 Ευρώ, τη σύνταξη στα βαθιά γεράματα, την ανεργία και ανασφάλεια,

Την εργασιακή περιπλάνηση, την αβάσταχτη φοροληστεία  και την αμορφωσιά προκειμένου τα μονοπώλια να κερδοφορούν.

Η 8η του Μάρτη μας εμπνέει και μας καθοδηγεί μας δείχνει το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης όλων αυτών που μας ανήκουν και μας στερούν.




υ.γ. Φιλιώ σ ευχαριστώ !!


2 σχόλια:

Μηθυμναίος είπε...

«Μπορούμε και θέλουμε να αλλάξουμε τη ζωή μας. Έχουμε χρέος απέναντι και στα παιδιά μας. Έχουμε χρέος να αντιπαλέψουμε για ένα μέλλον που θα τους εξασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή. Δεν έχουμε δικαίωμα να τους αφήσουμε κληρονομιά τους μισθούς των 200 και 300 Ευρώ, τη σύνταξη στα βαθιά γεράματα, την ανεργία και ανασφάλεια»

Προσέξετε εσείς εκεί πάνω στην εξουσία, αυτό δεν είναι «παίξε-γέλασε», είναι από τη Μικρή Μόσχα της Λέσβου και το βροντοφώναξαν οι περήφανες γυναίκες αυτού του τόπου. Προσέξτε!

Δημητρούλα σ’ ευχαριστώ που μοιράστηκες εδώ μαζί μας τα λόγια της Φιλιώς…
Θαρρώ πως ψήλωσα λίγο…

Καλό Σαββατοκύριακο!!!

Δήμητρα είπε...

Eίναι πάντα έτσι οι γιορτές της γυναίκας στο χωριό. Δυνατές, ουσιαστικές και βρίσκουν στόχο τη καρδιά,τις θυμάμαι από μικρή Στράτο.
Τιςε ευχαριστώ γι αυτό.
Καλησπέρα Στρατέλ

Πού πήγε;;